EIDEVEIEN 1937-2017 FORORD

Eideveien er et begrep i lokalmiljøet forbundet med utflukter, bær- og soppturer, friluftsliv og feskvannsfiske i områdene på Rivarbukteidet.  Eideveien er også en viktig innfartsåre til Kåvendalen som brukes av bygdefolket til friluftsliv og fritidsfiske.  Også i dag blir det foretatt vedhogst i området til brensel, dog i et begrenset omfang.

I dag er deler av veien i en svært dårlig forfatning og vil forsvinne med mindre omfattende restaurering settes i verk.  Vegetsjon har som følge av nedgangen i gårdsdriften tatt over fullstendig i det området som tidligere var fritt for skog.  Kyr, sau og hester sørget frem til 1990 for at all småskog ble beitet ned og området hadde preg av kulturlandskap med åpne området mellom bygda og bjørkeskogen lengere opp i fjellet.  Vegetasjon vokser i støttemurer, stikkrenner og veiskråninger som er bygget ved håndmakt og presser disse sund med røtter og stammer.  Moderniseringen i bruk av transportmidler etter 1970 til ulike transportoppdrag og konsekvensene av dette medførte at deler av veiens toppdekke ble slitt ned og smeltevann om våren fant nye veier ned mot havet. I dag er deler av veien borte og vannet har gravet ut nesten en meter av veien i dybden.

Endring i klimaet synes også å ha påvirket vannføringen hele året.  Mye regnvann vår, sommer og høst og tildels også vinter fører til ekstra behov for stikkrenner og grøfter til å ta unna den økte vannmengden.  Vårflommen synes å komme tidligere på våren og ennå mens tele er i jorden noe som øker erosjonen betydelig.

 

For å hindre at et kjært kulturminne og en viktig adkomstvei for allmenheten til Rivarbukteidet og Kåvendalen ønsker Eidet friluftslag å starte restaureringen av veien mens det ennå er mulig.  Eideveien ble i sin tid 1937/38 bygget av datidens bygdefolk som bygdevei for transport av brensel (torv og ved), bærsanking og innsamling av sennagress, ferskvannsfiske samt gjetting av husdyr på beite på Rivarbukteidet og i Kåvendalen.  Reindrifta har også lange tradisjoner om sommeren i området og har benyttet veien gjennom generasjoner helt opp til i dag. Den historiske delen som følger har vi bygget på fortellinger fra de eldste i bygda, mange av disse er gått bort men hadde førstehåndsinformasjon fra sine foreldre som deltok i bygging av veien.

 

Vi ønsker nå, 80 år etter at arbeidet med Eideveien ble startet opp å gi noe tilbake etter årelang bruk av veien som ble bygget av og for bygdefolket i en tid da veien ble bygget for hånd.  Dette er også en heder til de som la grunnlaget for ei bygd i vekst helt opp til den dag i dag. Måtte vårt bidrag bli husket like lenge som det datidens byggere gjorde.

 

Rivarbukt, 20. September 2016

Peter C. Roberts (leder)                Nils-Henning Hansen (nestleder/sekretær)